“Тарас. Повернення “. Рецензія, яка не сподобається творцям фільму

Вперше за 29 років незалежності в Україні з’явився фільм про Шевченка – “Тарас. Повернення “, який вийде в прокат 24 вересня. Шлях картини виявився таким же драматичним як життя цього поета. Як розповів його сценарист і режисер Олександр Денисенко, він з 2012 року намагався реалізувати цей проект. Спочатку намагався отримати фінансування, а потім – випустити фільм.

Дивакуватий Шевченко

Сюжет картини виявився нетривіальним – в ній розповідається про останні місяці життя Шевченка в армії, де він, як покарання, прослужив десять років.

Автор не рассказывает в фильме про все годы его страданий, а лишь про тот период, когда царь Александр II подписал указ о его помиловании, но официальное письмо до места службы не дошло. Денисенко позволил себе пофантазировать на эту тему. В его фильме поэта еще несколько месяцев не только не отпускали, но и держали некоторое время в карцере. Автор решил предположить, что Шевченко не хотели оттуда отпускать, чтобы убить его, но при этом не замарать руки.

В результаті Тарас Григорович вийшов не канонічним суворим і сумним мужиком, а злегка дивакуватим і не від світу цього. Наприклад, в першому ж епізоді за ним біжить посильний, якого грає Бенюк, і задихаючись просить у поета гроші на похмілля. А поет від нього тікає, підстрибує, як козачок в танці і тільки дражнить, крутячи монету в руках.

По словам режиссера, его самого тошнит от плакатных патриотических фильмов, поэтому и Шевченко он пытался показать не хрестоматийным. Скорее всего, это понравится любителям поэта, у которых портрет Кобзаря висит в доме как икона. А вот будет ли это интересно другим – большой вопрос. Если Денисенко снимал свой фильм для того, чтобы школьники начали читать и уважать Шевченко, то вряд ли это поколение массово вообще досидит до конца сеанса.

Кровавое наказание сына и три дня на корвалоле

На всю картину є лише кілька яскравих сцен, які дивишся з напругою і інтересом. В одній з них солдата тягнуть крізь стрій і б’ють палицями. Як розповів режисер, цю сцену він знімав три дні і всі вони пройшли на корвалол, тому що покараного солдата зіграв його син і йому дійсно дісталося палицею по спині. Цей епізод викликає у фільмі найсильніші емоції.

Градус страстей приятно снижается, когда действие происходит среди Белых скал Казахстана. Глядя на них на большом экране испытываешь желание посетить эти места. По словам автора фильма, в этих краях очень неустойчивый климат. Пронзительный холодный ветер пробирает до кости, а когда затихает, температура воздуха иногда достигает +60 градусов.

Втім, і цих красот мало, щоб зацікавити глядача творчістю Шевченка, оскільки в українській літературі немає іншого поета, який би викликав у багатьох стійке відторгнення. І справа не в якості поезії, а у вбивання його віршів в голови учнів. І це стосується всіх поколінь – і тих, хто вчив Шевченко в радянські часи, і тих, хто вчить зараз. До того ж програмні вірші підібрані досить однобоко. Жоден інший емоції, крім смутку, вони не викликають. Хоча любителі болісно-депресивної поезії завжди знайдуться.

Велика проблема в тому, що режисери і сценаристи вперто хапаються за історичне минуле і не намагаються знайти опори в сучасній новітній історії. При цьому “легенди минулого” давно вже не користуються тим авторитетом, а значить і не викликають до себе достатньої пієтету у нинішнього покоління.

Набагато ефективніше було б дати основної аудиторії кінотеатрів те, що у них викликає великий інтерес. Наприклад, перетворення Кобзаря в персонажа коміксів. Так що цілком можливо, що перегляд комедійного екшену “Безславні кріпаки” (перша назва “Тарас Шевченко: Перший самурай”), який виходить в прокат 10 грудня викличе більше бажання познайомитися з творчістю Шевченка.

Фільм про Шевченка підстроювали під росіян

Перед тим як випустити фільм на екрани, Денисенко довелося вісім років пробивати цей проект. Спочатку здавалося, що для нього весь час буде зелене світло. Сценарій, який спочатку називався “Прощання з пустелею”, переміг на Міжнародному конкурсі сценаріїв, організованому до двохсотріччя Шевченка. Але після того як робота Денисенко здобула перемогу, глава Держкіно того періоду Катерина Копилова зажадала від автора не показувати російських такими жорстокими і пом’якшити сценарій.

А після того як главою Держкіно став Пилип Іллєнко, фільм все-таки був знятий, але його не хотіли випускати в прокат. Причина в тому, що більшість героїв в ньому говорили по-російськи. Це порушує закон про мовну квотою, по якій 90% екранного часу герої повинні говорити по-українськи. У підсумку автор своїм голосом переозвучив сам всіх героїв, які розмовляють в картині по-російськи, що помітно погіршило картину. Олександр сам вважає, що проходження “букві закону” в даному випадку – повна маячня, тому що в середині XIX століття в російській армії ніхто по-українськи не говорив. А оскільки ця мова в цій країні поки що всім зрозумілий, то логічніше, щоб російські офіцери, які знущалися над Шевченко говорили по-російськи. “ А інакше це виглядає так само абсурдно, як Путін, який провіщає в кіно по-українськи “, – говорить режисер.